1 Ostatnio edytowany przez (1970-01-01 01:00:00)

Temat: Nauki przedmałżeńskie

Właściwie nie mogłam znaleźć odpowiedniego działu, ale wybrałam ten - okres taki po zaręczynowy, a już przedślubny.... W tym okresie - chyba - powinniśmy uczęszczać na nauki przedmałżeńskie, tak? Gdzie one się odbywają, czy są jakoś płatne i co na nich się robi, czego tam uczą? Kto je prowadzi i wjaki sposób, ile spotkań obejmują i czy na każdym musimy być? Czy za każdym razem powinniśmy tam być razem z Naszym przyszłym partnerem/partnerką? Jak to jest z tymi naukami przedmałżeńskimi?

2 Ostatnio edytowany przez (1970-01-01 01:00:00)

Odp: Nauki przedmałżeńskie

Tak powinniscie udac sie do ksiedza i podpytac go dokladniej moze organizuje jakies zbiorowe nauki przedmalzenskie.
Nauki odbywaja sie na zakrystii badz w salce.
Czy sa pałatne?? na to pytanie ciezko mi odpowiedziec poniewaz dopiero mamy uczeszczac na nie na poczatku sierpnia ale to pewnie zalezy od kapłana.
kapłan je prowadzi dokladnie nie wiem ile spotkan obejmuja raczej na kazdym powinniscie byc oboje  poniewaz zbiera sie podpisy ze uczestniczyłas w naukach. Potem natomiast ks. wysle was jeszcze do poradni małzenskiej tam natomiast beda poruszane tematy: jak sie zabezpieczac i itp.I to na tyle:)

3 Ostatnio edytowany przez (1970-01-01 01:00:00)

Fakt pytałam księdza.... Takie nauki odbywają się w przykościelnych domu parafialnym, dwa razy w tygodniu, a czas ich trwania to jakieś 1,5 godziny popołudniami. Nie są płatne, ale raczej można dać datek na nauki jak to ksiądz określił smile

4 Ostatnio edytowany przez (1970-01-01 01:00:00)

My nie płaciliśmy, były 3 spotkania 2 godzinne.

5 Ostatnio edytowany przez (1970-01-01 01:00:00)

Za takie spotkania przedmałżeńskie z księdzem nie jest pobierana żadna opłata. Wiadomy jest fakt, że można złożyć datek na kościół, ale nie jest to konieczne czy wymagane. Z reguły takich spotkań jest od 3 do 6-7 różnie to bywa, zależy od parafii, a trwają około 1-2,5 godziny każde. Z każdego z nich dostajemy potwierdzenie uczestnictwa.

6 Ostatnio edytowany przez (1970-01-01 01:00:00)

Za takie nauki się nie płaci, prowadzą je księża.

7 Ostatnio edytowany przez (1970-01-01 01:00:00)

Ja się po świętach muszę rozejrzeć za naukami, słyszałam że bywają krótsze nauki i weekendowe.